Domain işlemleri, uluslararası düzeyde organize olmuş İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu – ICANN tarafından belirlenen prosedürler çerçevesinde yürütülmektedir.
Bu prosedürler ilgili otorite tarafından belirlenmiş, dünya çapında geçerliği olan, değiştirilemeyen kurallardır ve tüm domain uzantıları için bağlayıcılık arz etmektedirler.
Domainler, kayıt sürelerinin bitimini takiben tüm yönetim haklarını kaybederler. Kayıt süresi dolan domainler üzerinde kontak bilgisi düzenleme, dns değişikliği gibi domainler için hayati öneme sahip hiçbir moderasyon YÜRÜTÜLEMEZ. Böyle bir durum ile karşılaşmamak için en ideal olan domaini süre bitiminden önce uzatmaktır.
Domainler süresi eksiye düşünce bloklanmaktadırlar. Transfer edilmesi ya da transfer kodu alınabilmesi için KESİNLİKLE domain yenileme işlemi yapılması gerekmektedir.
Domainlerin hak sahipliğinin tamamen kaybolması ise 60 günlük sürecin sonunda gerçekleşmektedir.
Kayıt süresi dolan ve ilgili prosedürler çerçevesinde geri alma işlemi başlatılmamış bir domain üzerindeki sahipliğin kaybolması ve ilgili domainin boşa düşmesi durumunda domain, uzantı politikasına uygun olarak herhangi bir kullanıcı tarafından yeniden kaydettirilebilir.
Domain Prosedürleri
Active Status (Aktif)
Domain kayıtlıdır ve herhangi bir düşme aşamasına girmemiştir. Bu sürecin herhangi bir anında domain sahibi, domainin süresini normal fiyatlandırma üzerinden uzatabilir. Domain ile ilgili tüm yönetim işlemlerini gerçekleştirebilir.
On-Hold Status (Beklemede)
Bu sürece girmiş domainlerin whois sorgusu sonucunda görüntülenebilen status ekranında “registrar-hold” ibaresi yer alır. Domainler, eksiye düşünce durdurulur. .com net .org .info gibi domainler eksi 10 güne kadar cezalı uzatılabilinir. Bazı ülke kodlu domainler +1 de veya -1 de süreleri sona erer ve restore yapılmak zorundadır. Jenerik domainler genelde -10 da silinir ve restore edilerek -60 güne kadar yeniden aktive edilebilinir.
Redemption Period (Kurtarmak için son şans)
Bu periyot, domain sahibine domaini uzatması için bir son şans tanımak için ICANN tarafından oluşturulmuş periyottur. Domainin kayıt süresi bitimini takip eden 45. gün veya -10 günde domain silindikten sonra başlar. Bu dönemde domain sahibi, domaini uzatmak için cezai ücretlendirmeye tabidir. Bu maliyet, müşteriye .com .net domainlerde 85 USD olarak yansıtılmaktadır. Diğer domain uzantılarında bu ücret daha yüksektir. Domain sahibi domainin süresini uzatmadığı müddetçe bu periyot tam olarak 15 gün sürer.
Pending Delete (Silinmeyi bekliyor)
Redemption döneminden sonra başlayan 5 günlük periyottur. Bu dönemde domain sahibinin domaini geri alma hakkı yoktur. Süreç sonunda domain tamamen silinir ve yeni kayıt için uygun hale gelir.
Yukarıdaki süreçlerde de belirtildiği üzere bir domain*, kaydı yenilenmediği takdirde 60 gün içerisinde yeniden kaydedilebilir konuma geçer.
*Bazı özel ülke uzantılarında (ccTLD) farklı prosedürler uygulanabilmektedir. Süreçler hakkında daha detaylı bilgi almak için, http://www.icann.org/en/registrars/eddp.htm adresini inceleyebilirsiniz.
Uyarı ve Hatırlatmalar
Hizhosting.com, domain sürenizin dolması ve uzatma siparişinizi geçmeniz hususunda sisteme kayıtlı üyeliğinizde yer alan mail adresinize ve cep telefonunuza uyarı mesajları gönderildiği gibi, sizlere verilen kullanıcı adı ve şifre ile panelinizden süresi bitmek üzere olan domainlerinizi takip edebilmenize ve uzatma işlemi yapabilmenize olanak tanır.
Her ne koşulda olursa olsun süresi geçirilen domainlerle ilgili firmamız gerekli alt yapıyı oluşturduğundan, domain süresi uzatmama ya da kaçırma gibi hususlarda sorumluluk kabul etmemektedir.
Süresi biten alan adlarının geri alımı hakkındaki politikalar için RNAP ziyaret edin.
Müşterilerimize önerilerimiz;
Hizhosting.com olarak her zaman domain kullanıcılarına tavsiyemiz, uzun soluklu, özellikle kurumsal kimliği olan, ya da firmalarına ait önemli domainleri tescil edilirken kayıt sürelerini geniş tutmaları ve herhangi bir sıkıntı yaşamamaları adına uzatma işlemini bekletmeden, zamanında gerçekleştirmeleridir