Linux Sunucu Yönetimi

Linux Debian Consol Komutları

Bu makalemizde sizler için en çok kullanılan Linux konsol komutlarını ve anlamlarını gösteceğiz.

ls: Bulunduğumuz yerde,burası kök olabilir,home olabilir yani kullanıcının evi olabilir,bu komutu kullandığımızda bize bulunduğumuz yerdeki klasör yada dosyaları listeler.

ls -l: Burada ls komutunun -l parametresini kullanıyoruz.bu parametre ile dosyaları,klasörleri ayrıntılarıyla gösteriyor.Örneğin,dosyanın hakları,boyutu vs.

ls -a: Burada da -a parametresini kullanıyoruz. Bu parametre ile gizli dosyaları gösteriyor.

touch: Bu komut dosya oluşturmamızı sağlıyor. Örnek: touch deneme.txt

mkdir: Klasör oluşturmada kullanıyoruz. Örnek: mkdir deneme.

mkdir -p: İç içe klasör oluşturmak istediğimizde -p parametresi kullanıyoruz.Örnek: mkdir -p Turkiye/Malatya/Hatay

cat: Bu komut ile dosyalarımızın içinde yazılanları okuyoruz. Örnek: cat deneme.txt rm: rm komutu “remove”nin kısaltılmış halidir. Bu komut ile klasör ve dosyaları siliyoruz. Örnek: rm deneme.txt Ama klasör silmek istersek parametre kullanmamız lazım. Örnek: rm -r klasör_ismi Burada bazı parametreler kullandık. Bu parametreler bazen unutulabilir. Burada imdadımızı “man” komutu yetişiyor. Örnek: man mkdir = Burada man komutundan sonra hangi komutun parametresini görmek istiyor isek komut ismimizi yazıyoruz.Yardım sayfasından çıkmak için “q” tuşuna basıyoruz.

/ : Bu işaretin anlamı “kök”tür. Yani yöneticinin evidir. Burada gitmek için “cd /” yazıp gidiyoruz. Peki kendi evimize nasıl tekrar döneceğiz? Farklı yollar var. 1) cd +enter 2) cd ~